Covid-19 salgını kısıtlamaları ve Ukrayna Savaşı ile yaşanan enerji krizi sonrası oyuncak dünyasında kıyasıya bir rekabet devam ediyor ve üç şirket pazarın lideri konumunda. Günden güne büyümeye devam eden Danimarkalı Lego firması şu an dünyanın en büyük oyuncak üreticisi. Bu tahtını uzun zamandır kaptırmayan Lego, en büyük rakipleri Barbie bebekleri yapan Matteli ve Monopoly, Transformers gibi markaları bünyesinde bulunduran Hasbro’yu geçeli neredeyse 10 yıl olacak.
Mart ayının başında duyurulan verilere göre Lego, 2022’de yüzde 17 artışla 65 milyar Danimarka kronu (9,3 milyar dolar) gelir elde ederken, artan hammadde, enerji ve nakliye maliyetlerinden kaynaklanan zorluklara karşın net karı yüzde 4 artışla 13,8 milyar Danimarka kronu (2 milyar dolar) oldu. Barbie bebeklerinin üreticisi Mattel ise geçen ay, 2022 satışlarının bir önceki yıla göre 5,4 milyar dolar ile sabit kaldığını açıkladı. Hasbro’nun ise yıllık geliri yüzde 9 düşüşle 5,9 milyar dolara geriledi.
LEGO BÜYÜMEYE DEVAM ETTİ
Covid-19 salgını ve Ukrayna Savaşı yüzünden yaşanan tedarik ve enerji krizlerine rağmen Lego bu dönemde de büyümeye devam etti. Rusya pazarındaki 81 mağazasını kapatmasına karşın şirket, bu durumu Çin pazarıyla dengeledi. Çin’de 155 yeni mağaza açan Danimarkalı oyuncak üreticisinin dünya çapındaki şube sayısı 904’e ulaştı.
Birbirine geçirmeli plastik parçalar, Lego marka oyuncakların adeta imzası. Bu parçalardan yapılan polis ve itfaiye araçları oyuncakları ve ünlü simge yapılara dayanan setler, bu yıl Lego’nun en çok satan ürünleri arasında yer aldı. Ayrıca Lego City ve Icons serisi ile Star Wars, Harry Potter ve Friends setleri serileri de firmanın karlılığını arttıran oyuncaklar oldu.
Lego sadece plastik parçalarla değil, dijital dünyada yaptığı yatırımlarla da büyüdü. Şirketin CEO’su Niels Christiansen, Lego Builder uygulaması ve “Lego Star Wars: The Skywalker Saga” video oyunu gibi ürünlerin de başarılı olduğunu söyledi. Şirket, ünlü video oyunu üreticisi Epic Games ile Metaverse’e girmeye hazırlanıyor.
HASBRO SATIŞLARIN DÜŞMESİNE RAĞMEB 2023’DEN UMUTLU
Transformers, Monopoly ve Play-Doh gibi oyuncakları üreten Hasbro’dan yapılan açıklamada, 2022 performansının ardından bu yıl oyuncak pazarının zorlu olacağının öngörüldüğü belirtildi. Firma ayrıca küresel iş gücünün yüzde 15’ini de işten çıkaracağını açıkladı. Hasbro CEO’su Chris Cocks, 2022’de yavaşlayan tüketici talebinin 2023′ün ilk üç çeyreğine kadar aynı seyirde devam etmesini beklediklerini ancak son çeyrekte talebin artacağını umduklarını söyledi. Hasbro, Dungeons & Dragons ve Magic: The Gathering oyunlarının yeni sürümlerinin ürün satışlarındaki düşüşleri telafi edeceğine dair umudunu koruyor. Şirket, fiziki olarak satılan ve dijital olarak da oynanabilen kart oyunu Magic: The Gathering’in ilk milyar dolarlık markası olma yolunda olduğunu duyurdu.
Bu ay 64 yaşına basan ikonik Barbie bebekleri ise, pazardaki bir diğer oyuncak devi Mattel’in büyüme yolundaki en büyük kozu. 2022’de 1.5 milyar dolarlık satış geliri elde eden bu oyuncaklar hakkında Mattel CEO’su Ynon Kreiz, bu yıl Barbie satışlarının büyümeye devam etmesini beklediklerini söyledi.
KÖKLÜ ŞİRKETLER…
LEGO Danimarka’nın Billund kentinde Ole Kirk Christiansen tarafından 1932 yılında kuruldu. İlk olarak tahta oyuncaklar üreten şirket, 1949 yılından bu yana LEGO ile özdeşleşmiş plastik parçaları üretiyor. Firma 1968 yılında Billund’a dünyaca ünlü LEGOLAND tema parkını açtı. Hasbro ise 1923 yılında ABD’nin Providence kentinde Herman, Hillel ve Henry Hassenfeld tarafından tekstil firması olarak kuruldu. Okul ve kırtasiye ürünleri de üreten firma daha sonra bir oyuncak devine dönüştü. Bir diğer oyuncak devi Mattel ise Harold Matson ile Ruth ve Elliot Handler tarafından 1945 yılında ABD’nin Los Angeles kentinde kuruldu. Önceleri resim çerçeveleri ve mobilya da üreten firma dünyanın en büyük oyuncak üreticilerinden biri haline geldi.
Kaynaklar: Wall Street Journal, CNBC, Financial Times, Yahoo Finance, Brittanica
Kaynak: Haber Global
ALINTI KAYNAK: https://haberglobal.com.tr/ekonomi/oyuncak-dunyasindaki-rekabet-ne-durumda-salgin-ve-savasa-karsin-gelirleri-238694