Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO Karargahı’nda düzenlenen Türkiye-İsveç-Finlandiya Daimi Ortak Mekanizması’nın üçüncü toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Türkiye-İsveç-Finlandiya Daimi Ortak Mekanizma Toplantısının genel olarak olumlu bir havada geçtiğini belirtti.
class=”medyanet-inline-adv”>
CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN’DAN AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Biz bugüne kadar açıkça ifade ettik. Madrid’de imzalanan mutabakatın tamamen uygulanmasını istiyoruz. Bu uygulandığında iki ülkenin NATO üyeliği olumlu şekilde ilerleyecektir. Türkiye’nin güvenlik kaygıları NATO’nun kaygılarıdır. Biz nasıl onların güvenlik kaygılarını ciddiye alıyorsak, müttefiklerden aynı tutumu beklemek gayet doğaldır. Geçtiğimiz süre içinde atılan bazı adımlar memnuniyet verici ve ilerleme kaydedildi. Ancak süreç henüz bitmedi. PKK/PYD ve FETÖ ile ülkelerle ilgili süreci takip edeceğiz. Şiddete teşvik edilen eylemlerin engellemesi için gerekli adımların atılması gerektiğini ifade ettik. İsveç yeni bir terörle mücadele yasası yaptı. Bu bizim için memnuniyet verici. Bu yasayla beraber terörle mücadelede daha iyi bir konumda olacaklar. Bu yasa 1 Haziran’da yürürlüğe giriyor. Atılan adımları yakından takip etmeye devam edeceğiz. Küresel güvenlik mimarisi giderek daha kırılgan hale geldi. Bu bir süreç. Bir sonraki toplantı yakın bir tarihte yapılacak. Türkiye’den kaynaklı oyalama ya da geciktirme söz konusu değil. Önümüzdeki günlerde bu ülkelerin atacağı adımlar süreci belirleyecek. Sürecin hızı Finlandiya ve İsveç’in atacağı adımlara bağlı. Türkiye’den kaynaklanan bir gecikme söz konusu değildir. Mesele, Türkiye’nin koyduğu güvenlik kaygılarının giderilmesi.
class=”medyanet-inline-adv”>
TÜRKİYE 2 ÜLKENİN TERÖRE KARŞI DURUŞUNU GÖRMEK İSTİYOR
Madrid’de imzalanan memorandumda NATO üyesi olmak isteyen Finlandiya ve İsveç, terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle mücadelede Türkiye’yle tam dayanışma ve iş birliği sergileyecekleri, terör örgütü PKK başta olmak üzere milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye’ye tam destek verecekleri, PYD/YPG ve FETÖ’ye destek sağlamayacakları taahhüdünde bulunmuştu.
TÜRKİYE’YE SİLAH AMBARGOSU KONUSU
Üç ülke terörizmle, örgütlü suçlar ve diğer ortak sınamalarla mücadelede mutabakat temelinde iş birliğini geliştirmek için kolluk kuvvetlerini ve istihbarat kuruluşlarını da içeren her düzeyde hükümetler arası yapılandırılmış ortak bir diyalog ve iş birliği mekanizması tesis edeceklerini belirtirken, bu çerçevede muhtırada kayıtlı adımların takibi ve hayata geçirilmesi için Dışişleri, İçişleri ve Adalet Bakanlıkları, İstihbarat Servisleri ve Güvenlik Kurumlarından uzmanların katılımıyla bir Daimi Ortak Mekanizma tesis etmeyi kararlaştırmıştı.
class=”medyanet-inline-adv”>
Ayrıca memorandumda Finlandiya ve İsveç, Türkiye’ye yönelik silah ambargosu bulunmadığını teyit ederken, bu konuda Türkiye’yle dayanışma ve iş birliği içinde hareket edeceklerini duyurmuştu.
STOLTENBERG’DEN AÇIKLAMA
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika’daki Türkiye-İsveç-Finlandiya Daimi Ortak Mekanizması’nın üçüncü toplantısı ile ilgili yaptığı açıklamada, “Finlandiya ve İsveç, Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarını gidermek için benzeri görülmemiş adımlar attı” dedi.
Türkiye, İsveç ve Finlandiya, İspanya’nın başkenti Madrid’de geçtiğimiz sene haziran ayında Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik sürecine yönelik imzalanan üçlü memorandum çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizma’nın üçüncü toplantısında Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO Karargahı’nda bir araya geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg toplantıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Finlandiya ve İsveç, Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarını gidermek için benzeri görülmemiş adımlar attı. Artık tüm müttefiklerin onay sürecini tamamlama ve Vilnius’ta yapılacak NATO Zirvesi öncesinde Finlandiya ve İsveç’i ittifakın tam üyeleri olarak karşılama zamanıdır” dedi.
class=”medyanet-inline-adv”>
NATO tarafından toplantıya ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise, Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın toplantıda üçlü memorandumun uygulanması için atılan somut adımları görüştükleri belirtilerek, üçlü memorandumda mutabık kalındığı üzere ülkeler arasında herhangi bir silah ihracatı kısıtlaması olmadığı ifade edildi. Üç ülkenin terörle mücadele işbirliğini önemli ölçüde geliştirdiklerine dikkat çekilen açıklamada, İsveç’in şu anda terör örgütü PKK da dahil olmak üzere terörle mücadele yasasını sıkılaştırma sürecinde olduğu belirtildi. Açıklamada, tarafların Finlandiya ve İsveç’i NATO üyesi olmaya davet etme kararının tarihi olduğu, hem Finlandiya hem de İsveç için hızlı onayların herkesin çıkarına olacağı ve üyeliklerinin ittifakı güçlendireceği konusunda hemfikir oldukları aktarıldı.
class=”medyanet-inline-adv”>
Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in terörle mücadelede Daimi Ortak Mekanizma’nın uzun vadeli faydaları konusunda da mutabık kaldıkları ifade edilen açıklamada, tarafların bu formatta iş birliğini sürdürme ve Litvanya’nın başkenti Vilnius’taki zirveden önce tekrar bir araya gelme konusunda anlaştıkları belirtildi.
ALINTI KAYNAK: https://www.milliyet.com.tr/dunya/turkiye-isvec-finlandiya-arasindaki-uclu-gorusme-sona-erdi-6914865